Hveiti

refining life

Dine varer dræber regnskoven

Avisen 24 timer sætter fokus på hvordan supermarkederne bugner med produkter, der indeholder palmeolie, der ligesom den soja som findes i en stor mængde produkter, har store konsekvenser for regnskoven.

Avisen 24 timer skriver 24. august 2011 at når du køber kage til kaffen i dit lokale supermarked, så er du indirekte med til at skade regnskoven i Sydøstasien. Der er nemlig palmeolie i en masse varer, og produktionen af den olie kræver ofte, at regnskoven bliver fældet. 

Verdensnaturfonden (WWF) vurderer, at der findes palmeolie i 1/3 af produkterne i de danske supermarkeder. 

For at være i stand til at opretholde produktionen af palmeolien, bliver der ryddet kæmpestore arealer af regnskov hver dag.

Palmeolie bliver især brugt i produktionen af margarine, chokolade, is og sæbe. Men olien bliver også tilsat en stor mængde af andre produkter. Som forbruger kan du ikke vide dig sikker på, om et produkt indeholder palmeolie, da det ofte blot bliver oplyst, at det indeholder vegetabilsk olie.

Fatalt for dyr og planter

Gitte Seeberg, der er generalsekretær i den danske afdeling af WWF, er bekymret for palmeolieproduktionens konsekvenser for regnskoven i Sydøstasien. 

»Det er fuldstændig centralt for regnskovens bevarelse at få kontrol over, hvordan palmeolien dyrkes i fremtiden. Der findes masser af frie arealer uden regnskov, hvor man kan plante oliepalmer. Men tendensen er, at man fælder den frodige regnskov, og den kan ikke bare sådan komme igen, når den først er væk.« siger hun.

Rydningen af regnskoven har fatale konsekvenser for det plante- og dyreliv, der er i området. Og ændringen i landskabet fra regnskov til palmeplantager medfører en kolossal udledning af CO2, der er skyld i den globale opvarmning, forklarer miljøekspert Christian Pilegaard Hansen. 

»Afbrænding og rydning af skov betyder en kæmpe udledning af CO2. 20 procent af verdens samlede CO2-udslip er en konsekvens af, at skovarealet bliver mindre. Oliepalmeplantager har en stor andel i det regnskab,« forklarer Christian Pilegaard Hansen, der er lektor ved Skov & Landskab på Københavns Universitet.

 

Følg udviklingen inden for bioraffinering. Vi informerer jævnligt om vores tiltag for at forbedre miljøet.



Følg Hveiti på facebook.