Dansk landbrug importerer hvert år soja for flere milliarder kroner fra bl.a. Argentina, men nu viser undersøgelser at produktionen af soja giver den lokale befolkning alvorlige sundhedsskader.
Ifølge argentinske eksperter viser nye universitetsundersøgelser, at der er en klar stigning i antallet af kræft, misdannelser og aborter i landets sojaproducerende regioner.
»En række forskningsresultater, som for nylig er blevet offentliggjort, påviser dna-skader i folk, der har været udsat for sprøjtemidler i sojalandbruget«, siger Andres Carrasco, professor i molekylær embryologi på universitetet i Buenos Aires.
En officiel regeringsrapport fra 2010 dokumenterer en stigning i tilfælde af børnekræft på 300 % og en stigning i misdannelser på 400 % i perioden fra 2000 til 2009 i Argentinas nordlige Chaco-provins, som er et stort sojaområde.
Den argentinske soja er af typen Roundup Ready, der er genmodificeret til at kunne tåle store mængder sprøjtegift. I tilgift til sprøjtemidlet glyphosat anvendes endosulfan og atrazin, der er forbudt i Danmark. De farlige stoffer sprøjtes ofte med fly og tæt på huse og landsbyer.
Ifølge Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, er atrazin og endosulfan nogle af de pesticider, eksperterne er mest bekymrede for.
»Vi ville slet ikke tillade de stoffer i Danmark, og slet ikke til sprøjtning fra luften«, siger han. Ifølge Helle Raun Rasmussen, lektor i miljømedicin på Syddansk Universitet, er endosulfan hormonforstyrrende og under mistanke for at nedsætte børns forsvar mod kræft. Atrazin har i flere forsøg udløst kræft i forsøgsdyr.
Danmark importerer årlig over en million ton soja fra Argentina. Den bruges primært som foder til slagtesvin, malkekøer og æglæggende høns.
De alvorlige problemer i Argentinas sojaindustri fik allerede i 2006 den hollandske fødevareindustri til at beslutte at importere mere bæredygtige former for soja. Det var blandt andet tidligere meldinger om pesticidforbrug og kræfttilfælde, der spillede ind, bekræfter Frans Claassen, formand for Task Force Sustainable Soy, en arbejdsgruppe, der koordinerer overgangen, som skal være fuldbyrdet i 2015.
Fødevareminister Mette Gjerskov (S) udtaler; »Det er vældig positivt, det de har gjort i Holland, det må vi se, om vi kan lære af«.
hveiti’s proteinprodukt, som er et naturligt biprodukt i produktionen af bioethanol, kan erstatte soja i dyrefoder.
Læs mere om proteinproduktet her eller kontakt hveiti a/s på tlf.: 8630 1755 eller info@hveiti.dk.
Følg udviklingen inden for bioraffinering. Vi informerer jævnligt om vores tiltag for at forbedre miljøet.
Hveiti | info@hveiti.dk |
Kystvej 26 | CVR/se: 30899059 |
DK-8500 Grenaa |
Copyright © 2011 | Hveiti | Design Rabotnik