Hveiti

refining life

Top 3 grafer som beviser at ethanol ikke fører til stigende fødevarepriser

Hver gang vi skriver en artikel om ethanol, er der nogen som begynder at tale om stigende fødevarepriser, skriver Jo Borras på gas2.org og kommer samtidig med 3 grafer, som beviser, hvad det egentlig er der er skyld i de stigende fødevarepriser.

Hver gang vi skriver en artikel om ethanol – som f.eks. at det amerikanske militær at begyndt at bruge ethanol i deres mobile enheder - er der nogen som begynder at tale om stigende fødevarepriser.

Til trods for det faktum at de landmænd som rent faktisk producerer maden kan fortælle dig, at energi (gas og olie) er den største faktor i priserne på fødevarer, så er ideen om at ethanol er skyld i stigende fødevarepriser stadig derude. 

For et par uger siden offentliggjord Fuels America tre grafer som forfatteren af artikler kalder hans ”Top tre grafer som beviser at ethanol ikke fører til stigende fødevarepriser.”

  1. Prisen på majs er lige nu lavere end den har været i tre år, men alligevel er fødevarerne ikke faldet i pris siden de historiske høje majspriser i 2012. I oktober i år var majslagrene steget med 25 %, og majsprisen er den laveste den har været i tre år. Majs blev handlet for under $ 4,50 pr 25 kg.  i november, sammenlignet med $ 8.49 i 2012.

  2. Kun 16 % af prisen på fødevarer kan spores tilbage til landmandens input så som hvede eller majs. Resten går til udgifter til energi (gas og olie), transport (igen olie og gas), pakning (olie-baseret plastik), markedsføring og arbejdskraft.

  3. Ifølge Verdensbanken er det olie og ikke ethanol, som er skyld i de stigende fødevarepriser, som vi har set over det sidste årti. Selvfølgelig spiller majs en rolle, men det er kun en lille rolle ud af mange forskellige komplicerede faktorer, som er en del af de 16 %, som kan føres tilbage til landmanden. Råolie og benzinpriser har den største påvirkning på fødevarepriserne. Når prisen på ole stiger, så følger fødevarepriserne efter. 

Læs hele artiklen og se graferne på gas2.org.

Følg udviklingen inden for bioraffinering. Vi informerer jævnligt om vores tiltag for at forbedre miljøet.



Følg Hveiti på facebook.