Hveiti

refining life

Hvad er bioethanol?

Bioethanol er et alternativ til fossile brændstoffer, og kan bruges til iblanding i benzin for på den måde at mindske CO2 udledningen fra transportsektoren.

Der eksisterer flere forskellige former for bioethanol-produkter:

  • ED95: Benzin med en iblanding på 95 % bioethanol og 5 % additiv - kan bruges til busser og lastbiler (modificerede dieselmotorer).
  • E85: Benzin med en iblanding på 85 % bioethanol - kan bruges i personbiler med Flexifuel motorer.
  • E15: Benzin med en iblanding på 15 % bioethanol – kan bruges i almindelige personbiler.
  • E10: Benzin med en iblanding på 10 % bioethanol – kan bruges i almindelige personbiler.
  • Bioethanol: til biokemiske produkter.

    
Bioethanol bliver produceret af biomasse og har en ren forbrænding. Gennem en fermenteringsproces, udnytter man stivelsen i biomassen, som omdannes til bioethanol.

Biomasse er den fælles betegnelse for al det organiske stof, som dannes ved planternes fotosyntese med solen som energikilde.

I Brasilien er produktionen af bioethanol baseret på sukkerrør, hvor den i USA hovedsageligt er baseret på majs, og i Europa på korn, majs og sukkerroer.

Al benzin i Danmark har siden juni 2010 været iblandet 5 % bioethanol, og de fleste almindelige biler kan uden problemer køre på en iblanding på op til 15 %.

Bioethanol har et højere oktavtal end benzin og brænder langsommere, hvilket betyder, at motoren kan få en højere virkningsgrad end ved benzindrift. Dog har bioethanol en noget lavere energiværdi per liter, hvilket betyder at forbruget i volumen er lidt højere end benzin.

Den kemiske formular for bioethanol hedder C2H5OH – også kendt som alkohol. 

Bioethanol Biodiesel
Produceres af stivelse og sukkerprodukter, såsom korn, majs og sukkerrør, og kan iblandes almindelig benzin. Produceres af planteolier eller affaldsfedt, og kan iblandes almindelig dieselolie.

 

Lige nu er biobrændstoffer den eneste reelle mulighed for at reducere CO2 udledningen fra transportsektoren, som er ansvarlig for ca. 30 % af den samlede CO2 udledning. 

Følg udviklingen inden for bioraffinering. Vi informerer jævnligt om vores tiltag for at forbedre miljøet.



Følg Hveiti på facebook.