Hveiti

refining life

Bioethanol sætter Afrikas gryder i kog

Novozymes har etableret sin første – lille – bioethanolfabrik i Afrika. Den skal fremstille biobrændsel, der kan erstatte brugen af sundhedsskadeligt trækul i blus og komfurer, skriver Jeanette Ringkøbing i Politikens økonomisektion den 30. maj 2012.

Novozymes, som i øjeblikket også samarbejder med hveiti om udviklingen af enzymer til brug i hveiti’s proteinprodukt fra det kommende bioraffinaderi, har begivet sig ud i et spændende Afrikansk projekt. 

Målet med projektet er at skabe et alternativ til Afrikas husmødres store forbrug af trækul, når de tænder op under gryderne. Trækul er både sundhedsfarligt og har store miljømæssige konsekvenser. Ifølge WHO tager røgen fra trækul livet af næsten to millioner mennesker hvert år, hvoraf størstedelen af fattige fra Afrika. De dør af forskellige lungesygdomme som de har fået pga. den røg som de dagligt inhalerer fra ildstedet, og som svarer til at ryge to pakker cigaretter dagligt. 

Der ud over betyder fremstillingen af trækul store indhug i regnskoven, som i forvejen er under pres.

Miniputanlæg på bioethanol

Novozymes’ anlæg er et miniputanlæg sammenlignet med f.eks. virksomhedens amerikanske anlæg som ifølge Politiken er ca. 600 gange større. 

Novozymes leverer enzymerne til anlægget, som omdanner lokalt dyrket kassava til bioethanol, som skal bruges i specialdesignet kogeblus hos lokale husmødre.

I Mozambique, hvor projektet ligger, bliver der dyrket lang mere kassava end der bliver brugt, hvorfor det giver god mening at udnytte noget af overskudsproduktionen til biobrændstof. 

Administrerende direktør i Novozymes, Steen Riisgaard, udtaler til Politiken: ”Vi mener at det er et godt eksempel på, at vi både kan dyrke, forarbejde og forbruge på en bæredygtig måde.”

”På nogle måder kan det næsten lyde for godt til at være sandt. Men det er et spændende projekt, fordi det bidrager til at bygge samfundet op fra bunden af,” udtaler professor Stuart Hart fra Cornell University, som er førende specialist i bæredygtig vækst og rådgiver på projektet. 

 

Kilde: Ringkøbing, Jeanette: Danske enzymer sætter Afrikas gryder i kog. 30. maj 2012.

Følg udviklingen inden for bioraffinering. Vi informerer jævnligt om vores tiltag for at forbedre miljøet.



Følg Hveiti på facebook.