Hveiti

refining life

Grønne afgifter = øget dansk konkurrenceevne

Efter COP17 i Durban ser udsigten til at få en international juridisk bindende klimaaftale ud til at være udskudt til 2020. Et faktum som yderst negativt for klimaet, men positivt for Danmarks konkurrenceevne, lyder det fra eksperter.

Klima og energieksperter er ikke uenige; over tid kommer den grønne omstilling vi er vidner til i Danmark til at sikre erhvervslivet milliardgevinster. 

Danmark et af de lande som er forrest på klima og energiområdet. På grund af de grønne afgifter som Danmark indførte for mange år siden, har dansk erhvervsliv været tvunget ud i energibesparelser og alternative energiløsninger, hvilket har gjort at den danske konkurrenceevne på området er skærpet.

Lektor og forsker i energi og energiressourcer ved RUC, Anders Chr. Hansen, udtaler til Jyllands-Posten den 12/12: ”I en situation, hvor man kan se frem til højere energipriser, kan man blive mere konkurrencedygtig, hvis man er blandt de første til at spare den energi væk, som vil stige i pris.”

Også Kathrine Richardson, professor ved Københavns Universitet og tidligere formand for Klimakommissionen, peger på at samhandelsorganisationen OECD er enig i, at dansk erhvervsliv har vundet på brugen af grønne afgifter.

Nationalbanken vurderer at indførslen af de grønne afgifter vil forbedre konkurrenceevnen med godt 2 %, hver gang oliepriserne fordobles.

Olie for 15,5 milliarder kroner

Ifølge Energistyrelsen bruger erhvervslivet omregnet årligt omkring 19 mio. tønder olie. I 2008 var prisen på en tønde olie oppe i 147 dollars, hvilket svarer til 15,5 mia. kr. I dag ligger olieprisen på 105-110 dollars, hvilket svarer til en regning på omkring 11,5 mia. kr.

Derfor, ved at omstille til grøn energi, gør virksomhederne sig uafhængige af de svingende og generelt stigende oliepriser, udtaler Kathrine Richardson. 

Ca. 13 % af Danmarks eksport udgøres i dag af løsninger for energieffektivisering og salg af alternative energikilde, hvilket ikke mindst skyldes at der har været fokus på at afgiftsbelægge energi. Det har udviklet virksomheder, som mønstrer energieffektive løsninger, og gjort at der er forretning i at tænke på miljøet og finde de mest ressourcebesparende løsninger. 

Kilde: Jyllands-Posten den 12. december 2011

Følg udviklingen inden for bioraffinering. Vi informerer jævnligt om vores tiltag for at forbedre miljøet.Følg Hveiti på facebook.