Hveiti

refining life

JP: Produktion af biobrændstoffer skal tvinges ned

Klima og Energiminister Martin Lidegaard mener, at produktionen af biobrændstof baseret på fødevareafgrøder skal tvinges ned. Men regler rammer også miljøvenlige produktioner, skriver Lars Attrup i JP den 30. maj.

EU Kommissionen har anbefalet et produktionsloft, som indebærer, at biobrændstoffer fremstillet af fødevareafgrøder maksimalt må udgøre 5 % af energiforbruget i transportsektoren. Martin Lidegaard arbejder for at dette loft skal sænkes til 4 %, skriver Lars Attrup.

Kritikken har dog især været rettet mod biodiesel, som fremstilles af bl.a. palmeolie og andre vegetabilske olier, da det har vidst sig at en øget produktion af biodiesel gør det nødvendigt at øge det globale landbrugsareal, for at sikre forsyningen af vegetabilske olier til fødevareindustrien. 

Bioethanol produktion i Grenaa truet

Det modsatte er dog tilfældet for produktion af bioethanol produceret af f.eks. hvede eller majs. 

Dette skyldes at produktion af bioethanol baseret på f.eks. hvede samtidig udløser en stor produktion af værdifuldt proteinfoder. Foderproteinet erstatter importen af sojaprotein, hvilket betyder at der skal produceres mindre sojaprotein i Sydamerika. Derved frigives der ved produktion af bioethanol i EU landbrugsareal i Sydamerika. 

Martin Lidegaard udtaler til JP: 

Jeg forstår godt, hvis man i Grenaa er frustreret over, at man ikke får fuld kredit for kvaliteten af den teknologi, man har udviklet. Min vurdering er dog, at projektet i Grenaa har en så god miljøprofil, at det også vil kunne klare sig, selvom vi indfører et produktionsloft.

Følg udviklingen inden for bioraffinering. Vi informerer jævnligt om vores tiltag for at forbedre miljøet.Følg Hveiti på facebook.