Hveiti

refining life

Olieselskaber producerer mindre - og tjener mere

Presset på reserverne får oliepriserne og profitterne til olieindustrien til at stige. Det gør samtidig jagten på tjæresand og olieskifer mere lokkende for selskaberne, skriver Jørgen Steen Nielsen på information.dk den 2. februar 2012.

I disse dage rapporterer de store olieselskaber deres indtjening for 2011, og budskabet er enslydende: Profitter på tocifrede milliardbeløb i dollar samtidig med faldende produktion. Forklaring: Olieprisen bliver stadig højere som konsekvens af, at den globale efterspørgsel nu overstiger den globale produktion.

For eksempel har ExxonMobil, verdens største private olieselskab, rapporteret om en 2011-profit på 41,1 mia. dollar, hvilket er 35 % mere end året før og tæt på selskabets historiske rekord fra 2008 på godt 45 mia. dollar.

Selskabets store indtjening blev præsteret, selv om Exxons olieproduktion i 2011 skrumpede med 4,5 %. Produktionsfaldet blev mere end kompenseret af de høje oliepriser samt en øget gasproduktion.

Et tredje af de store olieselskaber, Chevron, noterede i sidste uge en indtjening for 2011 på 26,9 mia. dollar trods et fald i årets olieproduktion på 4,5 %, foruden et fald i gasproduktionen.

Knaphed på lettilgængelig olie

De opsigtsvækkende årsresultater afspejler, at verden nu for alvor bevæger sig ind i perioden med knaphed på lettilgængelig olie. Ifølge den amerikanske regerings Energy Information Administration (EIA) brugte verden sidste år 88,1 mio. tønder olie pr. dag, men producerede kun 87,6 mio. tønder. Året før var produktionen 84,6 mio. tønder pr. dag, forbruget større med 85,7 mio. tønder. Derfor stiger presset på olielagrene og derfor også prisen på olien.

Den tidligere olieprognose-ekspert hos Det Internationale Energiagentur, Olivier Rech, bedømmer, at produktionen af olie fra kendte felter uden for OPEC nu årligt falder med en-to mio. tønder pr. dag, mens tilsvarende data fra OPEC-landene er uigennemskuelige.

»Jeg noterer, at bankerne Barclays og Goldman Sachs vurderer, at reserve-produktionskapaciteten hos OPEC — mere konkret Saudi-Arabiens — er markant lavere, end det officielt hævdes,« siger Olivier Rech til avisen Le Monde.

»Jeg forventer at se de første spændinger (om olieforsyningen, red.) opstå på et tidspunkt mellem 2013 og 2015.«

De store olieselskaber melder stort set alle om stærkt øgede investeringer i bestræbelserne på at skabe mere olieproduktionskapacitet. De stigende oliepriser gør det lukrativt at lede efter olie på steder og i forekomster, som hidtil har været økonomisk uinteressante og ofte er miljømæssigt kontroversielle.

»Vores stadig bedre finansielle position skaber en mulighed for at øge både vort aktionærudbytte og investeringsniveau,« siger Shells adm. direktør Peter Voser og bebuder 60 nye projekter med olie- og gasefterforskning, oven i 14 nye projekter i 2009-11.

Læs hele artiklen på information.dk.

Følg udviklingen inden for bioraffinering. Vi informerer jævnligt om vores tiltag for at forbedre miljøet.Følg Hveiti på facebook.