Hveiti

refining life

Kloden bliver 4 grader varmere i 2060

Temperaturen i verden stiger med fire grader over de kommende 50 år, forudser Verdensbanken i en ny analyse.

Kloden er på vej mod en temperaturstigning på hele fire grader frem til 2060 eller dobbelt så stor en stigning som det mål, der blev fastlagt under klimatopmødet i København for bare tre år siden.

Konsekvenserne af en sådan temperaturstigning er enorme og kan få katastrofale følger for menneskeheden. Især fattige og befolkninger i byer, der ligger langs kyster.

Det advarer Verdensbanken om i en ny rapport.

Vigtigste udfordring

Dette sker på meget kort tid. Verden må håndtere den globale opvarmning meget mere aggressivt, siger Verdensbankens chef, Jim Yong Kim, ved et pressemøde i Washington, hvor rapporten blev lagt frem.

Fattigdom vil aldrig blive bekæmpet, hvis vi ikke klarer klimaændringerne. Det er den vigtigste enkelte udfordring i forhold til social retfærdighed, føjer han til.

Selv om verdens lande holder de nuværende løfter om at begrænse udledningen af drivhusgasser, er der 20 procent risiko for, at temperaturen i verden vil stige med fire grader frem til 2100.

Mål accepteret i 2009

Verdens lande har sat sig for, at temperaturen ikke må stige med mere end to grader, og det mener klimaeksperter, er muligt at gennemføre. Det var også det mål, som blev accepteret under klimatopmødet i København i 2009.

"Men en fire graders stigning må og skal forhindres. Vi skal holde os under to grader," siger Jim Yong Kim.

Stiger temperaturen med fire grader, får det meget negative - ja direkte katastrofale - følger over hele kloden, selv om regioner og verdensdele bliver ramt meget forskelligt, fremgår det af Verdensbankens analyse.

Varmebølger bliver hverdagskost

De seneste års varmebølger i Rusland bliver hverdagskost, og sommertemperaturer omkring Middelhavet kan stige med hele ni grader.

Vandstaden i verdenshavene vil stige kraftigt, og oversvømmelser vil ramme så godt som alle lavtliggende områder. Mange menneskeliv vil gå tabt, fremgår det af rapporten.

/ritzau/

Følg udviklingen inden for bioraffinering. Vi informerer jævnligt om vores tiltag for at forbedre miljøet.Følg Hveiti på facebook.