Hveiti

refining life

hveiti uberørt af politisk kursskifte

I et interview med Niels Ejnar Rytter, bestyrelsesmedlem i hveiti a/s, kunne man den 30. november høre i P4 Østjylland, at regeringens fratagelse af støtte til produktion af andengenerations-bioethanol ikke kommer til at påvirke hveiti a/s.

Regeringen opgiver i sin nye energiplan statsstøtte til udvikling af andengenerations-bioethanol, der bliver produceret af cellulose baseret materiale, så som halm.

Ikke den store betydning for hveiti

For det kommende bioraffinaderi på Grenaa Havn får dette dog ikke nogen umiddelbar betydning, da projektet er baseret på førstegenerations teknologi og ikke er statsstøttet. 

Projektet til ca. 1,5 milliarder kr. er finansieret af en række investorer, heriblandt Djurshalm Bio A.m.b.A, som består af en række landmænd på Djursland.

Bestyrelsesmedlem og aktionær Niels Ejnar Rytter udtaler;

”Vi har ikke indregnet nogen form for støtte i vores projekt. Vi baserer jo vores bioethanol-produktion på stivelse og hele fokus fra både den tidligere og den nuværende regering har ligget på cellulose-baseret produktion - det man kalder andengenerations-bioethanol.  Det er ikke teknologisk færdigudviklet, så vi satser på stivelsen - foreløbig i hvert fald.”

Måske på længere sigt

På længere sigt kan regeringens beslutning dog få betydning, fordi man - når teknologien er færdigudviklet - også ville kunne producere andengenerations-bioethanol i Grenaa - men det kan også køre uden statslige kroner, udtaler Niels Ejner Rytter til P4.

Efterspørgslen efter bioethanol i Europa er langt større end produktionen, hvilket betyder at alt hvad der bliver produceret af bioethanol i Grenaa sagtens kan sælges. 

Regeringens beslutning er et alvorligt slag for DONGs forsøgsanlæg i Kalundborg til produktion af andengenerations-bioethanol og planerne om et langt større anlæg ved Holstebro.

Følg udviklingen inden for bioraffinering. Vi informerer jævnligt om vores tiltag for at forbedre miljøet.Følg Hveiti på facebook.