Hveiti

refining life

Obama til kamp for klimaet

Barack Obama kræver handling fra de amerikanske lovgivere i Kongressen for at komme klimaforandringerne til livs. Hvis ikke de gør noget, så vil han gøre noget, lyder advarslen fra præsidenten i hans årlige tale til nationen d. 12.02.13.

"Hvis ikke Kongressen snart handler for at beskytte fremtidige generationer, så vil jeg," sagde Obama i sin State of the Union-tale natten til onsdag dansk tid.

Jeg vil få mit kabinet til at udfærdige præsidentielle dekreter, som vi kan føre ud i livet nu og i fremtiden for at mindske forureningen og forberede vores lokalsamfund på konsekvenserne ved klimaforandringerne.

Talen til nationen er et slags startskud på Obamas anden præsidentperiode, hvor han sætter scenen for sine sidste fire år i Det Hvide Hus. Og her sender han et klart budskab til klimaforandrings-skeptikerne i Det Republikanske Parti.

Vi kan vælge at tro på, at superstormen Sandy, og de værste tørker i årtier, og de værste naturbrande, som nogle stater nogensinde har oplevet, bare er ekstreme tilfældigheder,” siger Obama, ”eller vi kan vælge at tro på den overvældende dømmekraft fra naturvidenskaben,” tilføjer han.

Præsidenten ønsker også, at energispildet fra hjem og virksomheder i USA halveres i de næste 20 år. Desuden skal investeringer i vedvarende energiformer som sol og vind fortsat understøttes af fordelagtige skatteregler.

Skift i den offentlige holdning til klimaændringer

"I det seneste par år har vi oplevet et dramatisk skifte i den offentlige mening om klimaforandringer, som hænger sammen med de ekstreme vejrfænomener og de kæmpe udgifter, de har pålagt husejere, forsikringsbranchen og den offentlige sektor," siger Eric Pooley, vicedirektør og informationschef i den indflydelsesrige miljøorganisation Environmental Defense Fund i New York til Information.

"Da vi debatterede klimaet i 2008-09, var det for mange amerikanere et eller andet abstrakt, som ville berøre deres børnebørn. Nu kan folk mærke det på egen krop. De forstår bedre end politikerne i Washington D.C., at der skal gøres noget. Derfor hænger det nu på præsident Obama."

Det er Pooleys opfattelse, at præsidenten egenhændigt kan nedbringe USA’s udledning af drivhusgasser til det niveau, som landet forpligtede sig til under klimatopmødet i København. Her lovede Obama, at udslippet i 2020 vil være 17 % lavere end i 2005.

Følg udviklingen inden for bioraffinering. Vi informerer jævnligt om vores tiltag for at forbedre miljøet.Følg Hveiti på facebook.