Hveiti

refining life

JP: Verdensbanken frikender biobrændstof

Høje oliepriser er den væsentligste årsag til stigningen i de globale fødevarepriser. Dette er en af hovedkonklusionerne i en ny rapport fra, skriver adm. direktør i Hveiti, Svend Brandstrup, i et debatindlæg i Jyllands-Posten d. 30. juni.

Olieselskaber og store multinationale fødevareproducenter har haft meget travlt med at påvirke både politikere, NGOer og embedsmænd i EU Kommissionen, med argumenter om at prisstigningerne på fødevarer primært er skabt af biobrændstofindustrien.

Også den danske regering har været lydhør over for disse argumenter. Derfor, da EU Kommissionen forslog at reducere kravet om en 10 % iblanding af vedvarende energi i transportsektoren til 5 %, var der ingen af udvalgene i Folketinget der reagerede, da Klima- og Energiminister Martin Lidegaard, uden et veldokumenteret fagligt grundlag, lagde op til at stramme forslaget yderligere.

Et af hovedargumenterne var, at man ikke kunne risikere at brugen af biobrændstof førte til prisstigninger på fødevarer. 

FAO, FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation, og nu også Verdensbanken, beviser at det ikke er tilfældet - tværtimod. FAO dokumenterer at den europæiske produktion af proteinfoder fra biobrændstofindustrien har en positiv indvirkning på den globale fødevareforsyning, og Verdenbanken dokumenterer, at de generelle prisstigninger på olieprodukter er den væsentligste årsag til prisstigningerne på fødevarer.

Udover biobrændstof producerer biobrændstofindustrien samlet ca. 50 mio. tons proteinfoder baseret på Europæiske afgrøder. Derfor, hvis man begrænser produktion af biobrændstof, begrænser man samtidig produktion af proteinfoder, og lægger dermed yderligere pres på sojaprotein-produktionen i Sydamerika, hvor EU i dag importerer 70 % af sit proteinfoder fra.

Fastlåst i gamle dogmer

Biobrændstofproduktion er ikke kun biobrændstof – det er også fødevarer og foder. Alt sammen produceret fra den samme råvare. Det betyder, at vi opnår en højere udnyttelse af vores landbrugsarealer, og hjælper dermed til en optimal udnyttelse af alle ressourcer, uanset om det er til energi, fødevare- eller foderproduktion, eller som biobrændstofindustrien så tydeligt demonstrerer - i en kombination. 

Det er disse muligheder Klima- og Energiministeren modarbejder i Bruxelles. Den danske minister og regeringen er fastlåst i gamle dogmer, påvirket af olieindustrien og de store fødevarekæder, og godt hjulpet af NGOerne, som ser en sikker sag, de kan profilere sig på. 

Følg udviklingen inden for bioraffinering. Vi informerer jævnligt om vores tiltag for at forbedre miljøet.



Følg Hveiti på facebook.