Hveiti

refining life

Tørke i USA rammer ethanolindustrien

Tørken i USA medfører så voldsomme prisstigninger, at ethanol-fabrikker nu lukker på stribe, skriver Lars Attrup i Jyllands-Posten den 31. juli 2012.

Den værste tørke i USA i 56 år har betydet at priserne på majs er eksploderet, og i går endte priserne på det højeste niveau nogensinde.  

Størstedelen af USA’s ethanol-fabrikker har majs som deres råvare, hvilket nu betyder at flere, pga. de høje majspriser, er nødsaget til at lukke. Det betyder at ethanol-produktion i USA lige nu er den laveste i to år. 

Samtidig retter lobbyister fra den amerikanske fødevareindustri samt producenter af kyllinger, kvæg og svin endnu et hårdt angreb mod den amerikanske ethanol-industri. Deres påstand er at ethanol-fabrikkernes store forbrug af majs er med til at presse majspriserne i vejret, hvilket medfører højere priser på foder og fødevarer. 

Kravet lyder derfor, at politikerne midlertidigt skal suspendere eller reducere de lovbestemte krav til, hvor meget ethanol, der skal blandes i motorbrændstof. Guvernører fra flere delstater støtter angiveligt kravet, der også blev fremført – men ikke gennemført – under fødevarekrisen i 2008, skriver Lars Attrup.

De lovbestemte mindstekrav har hidtil lagt en bund under den amerikanske ethanol-produktion – en bund som er blevet hævet år for år, for at gøre USA mere selvforsynende på energiområdet. 

Biprodukt fra ethanol-industri neutraliserer prisstigning på majs

Under fødevarekrisen i 2008 blev ethanol-industrien i USA udnævnt til en af de store skurke. Ifølge lobbyister var ethanol-industriens høje forbrug af majs til produktion af brændstof med til at skabe en knaphed som pressede priserne på foder og fødevarer i vejret. 

Sådan lød anklagerne, men siden har en lang række uafhængige eksperter nuanceret dette billede. 

En helt afgørende pointe – som aldrig trængte igennem i 2008-krisen – er, at ethanol-fabrikker leverer en meget stor biproduktion af proteinfoder, der sendes retur til landbruget. Denne foderproduktion neutraliserer i vid udstrækning den effekt, ethanol-produktionen ellers ville have på majspriserne, skriver Lars Attrup i Jyllands-Posten. 

Følg udviklingen inden for bioraffinering. Vi informerer jævnligt om vores tiltag for at forbedre miljøet.Følg Hveiti på facebook.