Hveiti

refining life

JP: Havet kan stige 1,6 meter

Klimaet i Grønland er så ekstremt, at forskere frygter 1,6 meter højere vandstand i havet, skriver Lars From på Jyllands-Posten.dk den 2. august 2012.

Ikke siden 1946 er der smeltet så meget af isen i Grønland som i år. I juli måned var 97 % af indlandsisen ramt af tøvejr.

Samtidig er også Antarktis begyndt at smelte, ligesom stort set alle klodens gletsjere skrumper.

Førende klimaforskere mener, at afsmeltningen er så dramatisk, at vandstanden i verdenshavene kan stige helt op mod 1,6 m inden år 2100, og enkelte frygter endnu mere.

Danmarks førende iskerneforsker, professor Dorthe Dahl-Jensen fra Is og Klima ved Københavns Universitet, mener, at klodens klima er på en faretruende kurs:

Det er helt vildt, hvad vi har set i Grønland. Det tyder på en stigning i verdenshavene på mellem 0,9 og 1,6 m i løbet af de næste 100 år,” siger hun til Jyllands-Posten.

Da vi for to år siden fremlagde vores bud på den mulige stigning i vandstanden, mente mange, at vi overdrev. Nu mener flere og flere, at det lyder rigtigt.”

Én af dem er Eric Rignot, professor og glaciolog hos det amerikanske forskningscenter Nasa:

Udviklingen de seneste 20 år viser, at vi har kurs mod en stigning i vandstanden på 1 m eller mere. Det er muligt, at den udvikling ikke vil fortsætte, men det er altså den kurs, vi har lige nu.”

Edward Hanna fra University of Sheffield i Storbritannien peger på, at temperaturen i Grønland allerede er steget med to-tre grader, og at den kan stige med yderligere op til 10 grader de kommende knap 100 år.

Derfor er det ikke utænkeligt, at det vil gå, som Dorthe Dahl-Jensen siger,” udtaler han.

Forskningsleder og én af hovedforfatterne på den næste IPCC-rapport, Jens Hesselbjerg Christensen fra DMI, er bekymret.

Vi kan ikke længere udelukke det værst tænkelige. Mere og mere tyder på endnu voldsommere konsekvenser af klimaforandringerne end beskrevet i den seneste rapport fra IPCC,” lyder det ifølge Jyllands-Posten.

5 meter i 2300

Professor Stefan Rahmstorf fra Potsdam Institute for Climate Impact Research i Tyskland har forudset en stigning på op til knap 2 meter inden 2100 og 5 meter i 2300.

Hvis verdenshavene stiger med 1 m eller mere, vil millioner af mennesker i Bangladesh, Egypten, Holland og USA være tvunget til at flytte.

Byer som New York, Shanghai, Amsterdam og dele af København vil være under vand.

Temperaturen i dele af Grønland har i sommer været fire grader over det normale. Det er tredje år i træk med hedebølge.

Følg udviklingen inden for bioraffinering. Vi informerer jævnligt om vores tiltag for at forbedre miljøet.Følg Hveiti på facebook.