Hveiti

refining life

Amerikansk CO2-plan kan blive dansk eksporteventyr

Barack Obamas præsenterede tirsdag sin længeventede plan, der skal reducere USA’s CO2-udledning. Initiativerne består blandt andet af nye rammer for udvikling af biobrændstof og mere vedvarende energi, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Barack Obama udstak en række konkrete initiativer, da han tirsdag den 25. juni præsenterede sin plan for, hvordan USA skal halvere sin udledning af CO2 frem til 2030. Med danske øjne er initiativerne særdeles interessante, siger Danmarks ambassadør i USA, Peter Taksøe-Jensen:

Vi har opbygget en enorm viden igennem 40 på en lang række af de områder, også med at forbedre bygninger, så man kan spare på energien. Der er med Obamas plan meget store muligheder for de danske virksomheder.

Samme vurdering lyder fra generalkonsul Jakob Andersen, der er chef for Eksportrådets team af miljørådgivere i USA:

Det her sætter sandsynligvis nogle initiativer i gang, der kan drive en efterspørgsel på dansk teknologi. Danmark har et rigtigt godt ry inden for vedvarende energi og i USA ved man godt, at vi er førende inden for vind, bioethanol og grønt byggeri, som Obama særligt adresserede. Vi ved endnu ikke, hvor meget af planen Obama lykkedes med at få igennem administrationen, men de danske virksomheder skal være klar”.

En af de danske industrier, der holder et vågent øje med udmeldingerne fra Obama, er biotekbranchen. Her hæfter man sig ved, at Obama efterspørger nye, miljøvenlige energiformer.  En mulighed er CO2-neutral bioethanol udvundet af afgrøder som for eksempel hvede. Traditionelt har udfordringen været at udvinde energien fra afgrøden uden samtidig at bruge den del, der kan bruges som fødevare. Det er danske virksomheder på vej med en løsning til, siger formanden for Dansk Industris bioenergisektor, Svend Brandstrup, der også er adm. direktør hos firmaet Hveiti:

Obamas approach mod mindre CO2-udslip er rigtig spændende. I Danmark har vi produkterne og teknologien der kan honorere Obamas efterspørgsel på nye energiformer. Den danske bioethanolindustri har en holistisk tilgang til udnyttelse af afgrøderne, og vi har svaret på, hvordan man udvinder stivelsen til ethanol og proteinet og fibrene til fødevarer uden at kassere noget”.

Følg udviklingen inden for bioraffinering. Vi informerer jævnligt om vores tiltag for at forbedre miljøet.Følg Hveiti på facebook.