Hveiti

refining life

Krav om bæredygtig soja eller alternativ til soja

Senest i 2015 skal al soja, som bruges til kvægfoder hos Arla Foods’ mælkeproducenter, være bæredygtigt, skriver Arla i en pressemeddelelse den 27/01 2012.

Det sker efter, at Arla har undersøgt udbuddet på verdensmarkedet af bæredygtig soja og haft kontakt til foderstofbranchen i Danmark og Sverige.

”Vi mener, at det er realistisk, at vi i 2015 kan anvende bæredygtig soja på vores gårde. Så det går vi efter,” siger formanden for Arlas andelshaverudvalg, Jan Toft Nørgaard.

”Helt overordnet er vi i Arla bekymrede over den meget intensive sojadyrknings effekt på lokalsamfundene i Sydamerika. Vi har set nogle ubehagelige eksempler, hvor blandt andet børn har fået svære helbredsmæssige påvirkninger. Vi ønsker, at den soja, vi anvender i vores produkter og til at fodre vores køer, er produceret, uden at det sætter miljøet og lokalsamfundet under pres,” siger Jan Toft Nørgaard.

Køb af certifikater

Bestyrelsen vedtog også, at Arla frem til 2015 vil støtte den bæredygtige sojaproduktion ved i 2012 at købe certifikater svarende til 30 % af den mængde soja, der anvendes på de danske og svenske Arla-gårde.

”Vi ønsker handling, og vi vil være med til at påvirke udbyderne af foder. Som landmand kan man ikke fodre sine dyr med bæredygtig soja, medmindre ens foderstofleverandør har varen på hylden. 

Vores beslutning er derfor et tydeligt signal til foderstofbranchen om, at vi ønsker bæredygtig soja eller alternativer,” siger Jan Toft Nørgaard.

Han forklarer, at Arla vil i dialog med de enkelte landes foderudbydere, forskere og brancheforeninger for at finde konkurrencedygtige erstatninger for soja i foderet, herunder bæredygtig soja. Når landmændene fodrer med soja er det fordi sojaen er meget proteinrig. Så jagten er nu sat ind på at finde andre proteinrige alternativer.

Siden efteråret 2011 har Arla og den øvrige danske fødevarebranche været i dialog om en fælles og gerne europæisk holdning til anvendelsen af soja. Sideløbende har Arla undersøgt, hvor meget bæredygtig soja, der findes på markedet, for på den måde at sikre, at det er realistisk for Arlas mælkeproducenter at fodre med bæredygtig soja.

Følg udviklingen inden for bioraffinering. Vi informerer jævnligt om vores tiltag for at forbedre miljøet.Følg Hveiti på facebook.