Hveiti

refining life

Globalt set har vi masser af mad - adgang og madspild er problemerne

På programmet Orientering på P1 kunne man den 17. januar 2013 høre et indslag omhandlende en ny rapport, som viser, at mellem 30 og 50 % af al mad som produceres i verden går til spilde.

Orientering talte med Professor Per Pindstrup-Andersen fra Cornell universitet i New York, som har forsket i fødevareøkonomi i mange år.

Ifølge Per Pindstrup-Andersen er det meget forskelligt hvor i kæden madspildet sker, alt efter hvor i verden vi befinder os.

I Danmark skyldes størstedelen af madspildet at vi smider rester og andet mad ud, som sagtens kan spises, samt at supermarkeder stiller meget store krav til bl.a. fødevareprodukters udseende. Derfor handler det i Danmark først og fremmest om en ændring i adfærden. 

Lagrer af mad fordærver

I den fattige del af verden ligger det største spild i leddet mellem landmanden og slutbrugeren, hvilket skyldes ting så som dårlig infrastruktur og dårlige opbevaringsforhold.

I Indien er der lige nu, ifølge Per Pindstrup-Andersen, 80 mio. tons korn på lager. Mindre end halvdelen af dette korn ligger under tag, og den anden halvdel rådner meget hurtigt. Samme problemer med kæmpe lagrer af mad som bliver fordærvet meget hurtigt finder man i mange andre lande.

Ifølge Per Pindstrup-Andersen findes der ingen unik løsning på problemet med spild, men han understreger at der er tre ting vi har brug for: En ændring i adfærden, politiske indgreb og tekniske tiltag. Hvilke tiltag der konkret er brug for afhænger af det pågældende land, men problemet skal løses i et samspil mellem de tre typer af tiltag. 

Hør interviewet her.

Følg udviklingen inden for bioraffinering. Vi informerer jævnligt om vores tiltag for at forbedre miljøet.Følg Hveiti på facebook.